Keskuspuisto. Kirjoituksia kapitalismista, suurkaupungeista ja taiteesta

Walter Benjamin

Mitä kapitalismi on, jos se ei ole pelkästään tuotanto­tapa vaan tunkeutuu kaikkialle jokapäiväiseen elä­määmme, jos siitä on tullut ”ankarin kaikista maailman­uskonnoista”? Miten elämänmuotomme muuntuvat moderneissa suurkaupungeissa? Entä miten nämä muutokset vaikuttavat taiteissa ja aistisuudessa yleensä?

Keskuspuisto käsittää joukon Walter Benjaminin kirjoituksia, jotka avaavat ohittamattomia näkökulmia näihin aikamme keskeisiin kysymyksiin. Ne kehottavat meitä luopumaan piintyneistä ennakko­luuloista ja – Brechtin neuvoa seuraten – lähtemään liikkeelle vanhojen hyvien aikojen sijaan huonoista nykyisistä.

 

Walter Benjamin (1892–1940) oli saksanjuutalainen kirjallisuuskriitikko, esseisti, kääntäjä ja filosofi. Hän elätti itsensä kirjoittamalla erilaisiin lehtiin sanomalehdistä tieteellisiin julkaisuihin. Hylätyn habilitaatioväitöskirjan Ursprung des Deutschen Trauerspiels ohella Benjamin kirjoitti valtavan määrän esseitä, kirjallisuus­kritiikkejä, tuokiokuvia ja lehtiartikkeleita. Merkittävä osa hänen keskeisistä kirjoituksistaan on julkaistu vasta hänen kuolemansa jälkeen. Kuollessaan häneltä jäi kesken Pariisin pasaaseja käsittelevä, pääosin aforismeista ja sitaateista koostuva Das Passagen-Werk. Vastikään on myös julkaistu Giorgio Agambenin löytämä ja rekonstruoima keskeneräinen käsikirjoitus laajemmasta Baudelairea koskevasta teoksesta.

Benjaminilta on aikaisemmin suomennettu kirjanen Silmä väkijoukossa. Huomioita eräistä motiiveista Baudelairen tuotannossa (Odessa 1986) ja kokoelma Messiaanisen sirpaleita (Tutkijaliitto 1989) sekä muutamia esseitä eri lehdissä.

 

 

Suomentaneet Taneli Viitahuhta ja Eetu Viren

Paradeigma-sarja

ISBN 978-952-5169-98-0

231 sivua

2014

28,00 

Varasto loppu

Näemme lumppujenkerääjän varhain aamun hämärässä, tökkimässä kepillään puhelumppuja ja kielen riekaleita, heittääkseen ne kärryihinsä mutisten ja jääräpäisesti, hieman hutikassa, päästäen välillä pilkallisesti aamutuuleen lepattamaan jonkin noista mahtipontisista räteistä "ihmiskunta", "sisäisyys", "syvällisyys". Lumppujenkerääjä, liikkeellä varhain – vallankumouspäivän aamuhämärässä.

Arvosteluja

“BENJAMININ ajatuksista tulee olla montaa mieltä – mikä on esseen elinehto. Esseisti luotaa säihkyvällä tyylillä yhteiskunnallisia ja kulttuurisia vaihtoehtoja. Selkeitä vastauksia hän ei anna, mutta kallonsisäiset ristiriidat ovat tarpeellisia, jotta olisi mahdollista aprikoida toisin. Nykymaailmassakaan vaihtoehtoja ei ole liikaa.”