Seutu joka ei ole paikka. Kapitalismi ja metropoli

Eetu Viren & Jussi Vähämäki

Maailman katsominen vanhojen instituutioiden ja arvoiksi luutuneiden käsitteiden takaa vie meiltä kyvyn hahmottaa maailmaa ja kyvyn toimia. Seutu joka ei ole paikka työstää käsitteitä, jotka avaavat ikkunan nykykapitalismiin, sen vaikutuksiin aivoissa ja ruumiissa, tilassa ja ajassa, tiedon muodoissa ja toiminnan mahdollisuuksissa. Ennen kaikkea ne pyrkivät avaamaan mahdollisuuksia kapitalismin vastaisille kamppailuille globaalistuneen työn ja tuotannon avoimessa tilassa – metropolissa seutuna.

Seutu ei ole paikka, mutta ei myöskään pelkkää eetteriä vailla ruumiita, vailla konflikteja ja voimien yhteentörmäyksiä. Seutu on kuin eksoduksen ilmestysmaja, rajoiltaan pakeneva ja eri ajoissa liikkuva asumus työvoimalle, ihmisen ruumiin ja aivojen kokonaisuudelle voimana, joka ei ole kokonaan suljettavissa erityisiin tiloihin kuten tehtaaseen tai toimistoon. Tämä tabernaakkeli rakentuu, hajoaa ja pystytetään uudestaan pakomatkalla ulos teollisesta kapitalismista. Liian usein sitä kuitenkin tarkastellaan joko vanhasta vankeuden ajasta tai haaveissa siintävästä tulevasta temppelistä käsin. Siksi kirja on myös barbaarista pöydän puhtaaksi pyyhkimistä vanhoista arvoista, tilan raivaamista tulevalle.

 

Eetu Viren on helsinkiläinen tutkija ja suomentaja. Hän on suomentanut muun muassa Gilles Deleuzea, Christian Marazzia ja Walter Benjaminia.

Jussi Vähämäki työskentelee yhteiskuntapolitiikan yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa. Hän on aikaisemmin kirjoittanut muun muassa teokset Elämä teoriassa (Tutkijaliitto 1997), Yhteisö ja politiikka (YTY 1997), Kuhnurien kerho (Tutkijaliitto 2003) sekä Itsen alistus (Tutkijaliitto/Like 2009). Vähämäki on myös suomentanut runsaasti eurooppalaista filosofiaa.

Viren ja Vähämäki ovat aiemmin kirjoittaneet yhdessä teoksen Perinnöttömien perinne (Tutkijaliitto 2011). He toimittavat nykyisin Kumu-verkkolehteä.

Paradeigma-sarja

ISBN 978-952-7093-00-9

386 sivua

pehmeät liepeelliset kannet

2. painos (1. painos 2015)

29,90 

Varasto loppu

Arvosteluja

“Eetu Virenin ja Jussi Vähämäen Seutu joka ei ole paikka on kiinnostavinta suomenkielistä ajattelua vuosiin. Se on yhteenveto kapitalismin auki räjähtäneestä metropolimuodosta, rikkinäisistä elämistä ja ylipäänsä siitä, mistä tässä kaikessa on kyse juuri nyt. ”

HBL

“På sätt och vis är Seutu joka ei ole paikka från början till slut en granskning av klassrelationerna i den samtida urbana kapitalismen. Men om sociologin ofta ser på det urbana uppifrån – Hur kan processerna kontrolleras? – ser Viren och Vähämäki på det ur revoltens perspektiv – Hur ser kontrollen ut här och hur kan den brytas? Resonemanget förs ofta med humor, emellanåt på ett sätt som är så osakligt att det blir irriterande, andra gånger med en imponerande träffsäkerhet. ”
“Lyhyesti sanottuna kirja on eräänlainen uusi versio sellaisista monimuotoisista ”rihmastoista” kuin Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin Anti-Oidipus (1973, suom. 2007) sekä Mille Plateaux (1980) ja Michael Hardtin ja Antonio Negrin Imperiumi (2000, suom. 2005). Taustalla kummittelee myös Marxin Pääoman haamu, sekä suorina viittauksina että kokonaisuuden tasolla. ”
“Seutu joka ei ole paikka on ongelmistaan huolimatta lukemisen arvoinen teos siitä syystä, että onnistuneissa osioissaan se avaa ja hahmottelee mallikkaasti mahdollisia polkuja kohti parempaa, vapaampaa ja oikeudenmukaisempaa huomista. Sen keskeisenä sanomana on ajatella kapitalismin kaikkialle levinneitä sortomekanismeja oman arkipäivän ylittävästä näkökulmasta, jotta voitaisiin saavuttaa yksilöllisen perspektiivin ylittävä ja jaettu, uuden prekaarin työväenluokan yhteinen näkökulma.”
“Virenin ja Vähämäen kirja ei ole kevyttä kesälukemista, mutta on hyvä, jos teoksen polveilevaan ja jäsentämättömään runsauteen suhtautuu kesäisen kepeyden tuottamalla sitkeydellä. Ihan tämän kirjan eväillä en usko, että proletariaatin kyky kamppailla syntyy ja vahvistuu, mutta jaan vahvasti ajatuksen siitä, että kamppailu ei synny tuotantoprosessissa, ei tehtaissa eikä yliopistoissa. Se syntyy kaupungilla, teattereissa, elokuvissa ja kapakoissa.”