Demokraattisen oikeuden ehdot

Samuli Hurri (toim.)

Nykyajan oikeus on demokraattista oikeutta. Poliittinen valta ottaa siinä koko ajan mittaa oikeudellisista rajoistaan. Demokratia ja oikeus kilpailevat siitä, minkälaiset lait saavat olla oikeutta. Demokratia ja oikeus myös tarvitsevat toisiaan. Demokratia toimii, kun poliittiset päätökset tehdään oikeudellisessa muodossa ja oikeusjärjestys takaa yksilöiden vapauden ja mahdollisuuden osallistua. Oikeusjärjestys ei ole pelkkä pakkojärjestys, kun se nojaa toimivaan demokratiaan.

Demokraattinen oikeus ei ole perustuslakiin kirjoitettu valmis paketti. Se on mahdollisuus, jonka toteutuminen riippuu tietyistä ehdoista. Itsetutkiskelun on oltava jatkuvaa ja kritiikkiä on ylläpidettävä. Poliittisen kulttuurin on tehtävä vallan suhde oikeuteen todelliseksi. Oikeuskulttuurin on turvattava jatkuvuus, mutta pysyttävä ajan tasalla. Tietoon ja sen tuotantoon on suhtauduttava oikein.

Demokraattinen oikeus on nykyajan oikeutta. Demokraattisen oikeuden ehdot -kokoelma selvittää, mitä se tarkoittaa.

Demokraattisen oikeuden ehdot on yleisen oikeustieteen professori Kaarlo Tuorin 60-vuotisjuhlakirja. Tuorin tutkimusten eräänä lähtökohtana on ollut modernin oikeuden positiivisuus ja sen avaamat mahdollisuudet. Tuorin kriittinen oikeuspositivismi on tutkimusohjelma, joka perinteisestä positivismista poiketen tarkastelee oikeuden rajojen ja hyväksyttävyyden ongelmia. Kokoelman kirjoittajille Tuorin ajattelu ja tutkimusohjelma toimivat keskeisenä inspiraation lähteenä.

Episteme-sarja

978-952-5169-59-1

349 sivua

KL 33

2008

-Loppuunmyyty-

 

 
Kirjastoluokitus: oikeustiede; 33. ISBN . Nidottu, , suositushinta 32 euroa.

32,00 

Varasto loppu