Väkivalta ja pyhä

René Girard

”Valtavalla tavalla olennainen väkivalta palaa luoksemme, ei ainoastaan historian vaan myös tiedon tasolla”, kirjoittaa Girard, ”se kutsuu meidät tuomaan väkivallan roolin inhimillisissä yhteiskunnissa täysin rationaaliseen valoon ja tekemään siitä kokonaan näkyvää.”

Väkivallassa ja pyhässä René Girard esittelee teorian pyhästä ja uskonnoista väkivallan kontrollimekanismeina, siitä miten yhteisössämme perustavalla tavalla läsnä oleva väkivalta on muunnettu yhteiskuntakelpoisempaan muotoon. Tutkimuksen materiaalia ovat paitsi antropologiset ja uskontotieteelliset aineistot, myös klassiset kaunokirjalliset tekstit, erityisesti antiikin tragediat ja Shakespearen draamat. Tärkeän osan analyysia muodostavat Freudin ja Lévi-Straussin tekstien uudelleenluennat.

René Girard (1923–2015) on Ranskassa syntynyt ja opiskellut, akateemisen uransa Yhdysvalloissa tehnyt kirjallisuustieteilijä ja kulttuurintutkija, joka on yksi 1900-luvun omaperäisimpiä ajattelijoita. Hänen tärkeimmät teoksensa ovat Mensonge romantique et vérité romanesque (1961), Dostoievski: du double à l’unite (1963), La violence et le sacré (1972), Des choses cachées depuis la fondation du monde (1978), Le bouc émissaire (1982) ja Shakespeare: A Theater of Envy (1991). Väkivalta ja pyhä on ensimmäinen Girardilta suomennettu teos.

Suomentanut Olli Sinivaara

Paradeigma-sarja

ISBN 952-5169-33-2

428 sivua

2004

30,00 

Varasto loppu