Kansanterveysongelman synty
Mikko Jauho
Kansanterveysongelman synty: Tuberkuloosi ja terveyden hallinta Suomessa ennen toista maailmansotaa tarkastelee suomalaisen terveydenhoidon historiaa. Teoksen aihe on tuberkuloosin torjunta ajanjaksolla, joka ulottuu taudinaiheuttajabakteerin kuvaamisesta vuonna 1882 toiseen maailmansotaan. Se keskittyy siis aikaan ennen tehokkaiden hoitomenetelmien käyttöönottoa.
Teos tarkastelee tuberkuloosin määrittymistä kansanterveysongelmaksi, tuberkuloosityön keinovalikoiman kehitystä sekä terveysvalistuksen jakamia ohjeita taudin välttämiseksi. Tutkittavana aikana terveyden hallinnassa tapahtui syvällisiä muutoksia. Teos kuvaa, miten bakteerioppi uudisti lääketieteen tautikäsitystä ja henkilökohtaisen terveydenhoidon käytäntöjä sekä miten tuberkuloosin torjunta toi suomalaiseen terveyspolitiikkaan uusia tavoitteita ja menetelmiä. Niinpä se valottaa kehitystä, jonka tuloksena kansan terveyden turvaamisesta on tullut julkisen vallan yksi päätehtävä ja omasta terveydestä huolehtimisesta nyky-yksilön elämänkäytännön kulmakivi.
Mikko Jauho (s. 1970) on helsinkiläinen tutkija. Hän on tarkastellut historiallisesta näkökulmasta terveydenhuollon ja -hoidon eri osa-alueita, kuten terveysvalistusta, lääkäriprofessioita, tapaturmavakuutusta ja normaalin käsitettä. product_id: 130, product_sales: 9, product_s_desc:
Episteme-sarja
978-952-5169-50-8
416 sivua
2007
34,00 €
Varasto loppu