”Yrittäkää edes!” Prekarisaatio Pohjois-Karjalassa

E. Jokinen, J. Könönen, J. Venäläinen & J. Vähämäki (toim.)

Prekarisaatioon tilanne, jossa modernien yhteiskuntien keskeiset instituutiot, kuten palkkatyö, koulu tai kansallisvaltio, eivät enää kykene välittämään suhdettamme maailmaan vaan jättävät meidät suoraan maailmasta tulevien voimienheiteltäviksi. Etualalle työntyvät nyt ihmislajin peruskysymykset: kuinka selvitä hengissä, kuinka rakentaa tulevaisuutta ja mistä löytää edes hetkeksi turvapaikka.

”Yrittäkää edes!” tutkii haastattelujen, strategioiden ja kuljeskelujen kautta yrityksiä luoda vakautta elämään tilanteessa, jossa vanhat vakauden rakenteet toimivat pikemmin epävarmuuden lisäämisen kuin sen torjumisen välineinä. Epävarmistumisen anatomiaa tarkastellaan muun muassa työn, koulutuksen, paikkakokemusten, muuttoliikkeiden ja hoivasuhteiden kautta.

Globaalien muutosten jäljet hahmottuvat kirjassa paikallisesta maaperästäkäsin. Prekarisaation Pohjois-Karjala on yhteiskuntalaboratorio, jonkatutkimuskohteena on elämä ja sen hallinta kaikissa kuviteltavissa muodoissaanja merkityksissään.

Prekarisaatio Pohjois-Karjalassa on vuodesta 2009 lähtien toiminut monitieteinentutkimusprojekti ja monikeinoinen toimintaryhmä,jonka lähtökohtana on raivata esiin globaalien yhteiskunnallisten muutosten jälkiäpaikallisesta maaperästä. Ryhmä kiinnittää katseensa tilanteisiin, joissa työnja perheen, työajan ja vapaa-ajan, opiskelun ja työn,tuottavan ja tuottamattoman, miehen ja naisen tai paikallisen ja vieraanväliset ulkoa asetetut rajat hämärtyvät ja niitä määritellään uudelleen. Tässä tehtävässä keskittyminen paikalliseen ei tarkoita alueen kuvitteellisenominaislaadun etsimistävaan yleisten huojuntojen peilaamista erityisistä elämistä käsin.

Episteme-sarja

978-9525169-79-9

201 sivua

2011

28,00 

Varasto loppu