Vapautunut katsoja

Jacques Rancière

Suomentaneet
Anna Tuomikoski ja Janne Porttikivi

Vapautunut katsoja haastaa vanhan ajatuksen katsojan passiivisuudesta ja ymmärtämättömyydestä. Katsojan emansipaatio, vapautuminen, tarkoittaa paitsi hänen aktiivisuutensa ja toimijuutensa vahvistamista, myös sen kysymistä, keillä ylipäänsä on oikeus toimintaan ja puheeseen ja keiden osa on jäädä passiivisiksi ja mykiksi. Niin politiikassa kuin taiteessakin on ensi sijassa kyse erimielisyydestä, kamppailusta jaetun maailmamme rajoista. Taiteella on poliittista kantavuutta juuri siksi, että se voi piirtää uusiksi havaittavissa olevan maailman rajat.

Suomentaneet Anna Tuomikoski ja Janne Porttikivi

Paradeigma-sarja

ISBN 978-952-7093-06-1

149 sivua

2016

26,00 

Varasto loppu

Kuinka taiteen politiikka näin ollen tulisi ymmärtää ja millaiset ovat poliittisen taiteen mahdollisuudet tänä päivänä? Kuinka on kriittisen taiteen perinteen laita nykyään, entä pyrkimyksen tuoda taide osaksi elämää? Millainen lopulta on kuvan ja sen taakse oletetun todellisuuden suhde? Entä mitä kuvassa saa - tai ylipäänsä voi - esittää?

Jacques Rancière

Jacques Rancière (s. 1940) on merkittävimpiä europpalaisia nykyesteetikkoja ja politiikan filosofeja. Politiikan, kuvataiteen ja kirjallisuuden lisäksi hän on kirjoittanut myös esimerkiksi työväen historiasta ja pedagogiikasta. (lisää…)