Johdatus Hegelin lukemiseen. Vuosien 1933–1939 luennot Hengen fenomenologiasta École des Hautes Étudesissa

Alexandre Kojève

Alexandre Kojève tunnetaan ennen kaikkea vaikutusvaltaisesta Hegel-tulkinnastaan. Kojève esitteli tulkintansa vuosina 1933–1939 pitämillään luennoilla, joille osallistuivat muiden muassa Georges Bataille, Jacques Lacan ja Maurice Merleau-Ponty. Laajan yleisön tulkinta saavutti vasta vuonna 1947, kun kirjailija Raymond Queneaun luentomuistiinpanot julkaistiin Kojèven tarkastamana ja täydentämänä kirjana Introduction à la lecture de Hegel.

Johdatuksessa Hegelin lukemiseen Kojève käy Hegelin Hengen fenomenologian järjestelmällisesti läpi ja kääntää samalla Hegelin raskaan terminologian kevyemmälle, konkreettisemmalle kielelle. Kojèven kommentaari on välttämätön taustateksti kaikkeen toisen maailmansodan jälkeiseen ranskalaiseen filosofiaan.

Alexandre Kojève (1902–1968) oli venäläissyntyinen ranskalainen ajattelija. Koska Kojève uskoi, että ajattelu on muutettava todellisuudeksi toiminnan avulla, hän teki pitkän päivätyön Ranskan valtion virkamiehenä ja oli vaikuttamassa esimerkiksi Euroopan talousalueen syntyyn sekä toisen maailmansodan jälkeisen Marshall-avun toimeenpanoon. Lisäksi Kojève toimi tiettävästi KGB:n agenttina.

Kojèven jäämistöstä on julkaistu muun muassa pakanafilosofian historiaa, Immanuel Kantia, auktoriteetin käsitettä ja ateismia käsittelevät teokset. Suomeksi hänen tuotannostaan on aiemmin julkaistu kirjoituskokoelma Historian loppu (Tutkijaliitto 2007).

Suomentanut Tapani Kilpeläinen

Paradeigma-sarja

ISBN 978-952-5169-85-0

551 sivua

2012

42,00 

Varasto loppu

Kojèven kommentaari on välttämätön taustateksti kaikkeen toisen maailmansodan jälkeiseen ranskalaiseen filosofiaan.