Tyhjä taivas Georges Bataille ja uskonnon kysymys

Elisa Heinämäki

Mitä on uskonnollinen kokemus ”Jumalan kuoleman” jälkeen? Millä kielellä tuon kokemuksen voi ilmaista – mystiikan kielellä? Miten kietoutuvat toisiinsa uskonto, väkivalta ja yhdessäoleminen?

Tyhjä taivas lähestyy näitä kysymyksiä keskustelussa Georges Bataillen kanssa. Bataille (1897-1962) oli paitsi rajoja rikkova kirjailija, myös 1900-luvun filosofian tärkeä ja kiistelty taustavaikuttaja. Uskonto niin yhteisöllisissä kuin kokemuksellisissa ilmenemismuodoissaan oli Bataillen pysyvän kiinnostuksen kohde.

Tyhjä taivas antaa kokonaiskuvan Bataillen uskontoa koskevasta ajattelusta erittelemällä sen filosofisia lähtökohtia, analysoimalla sille keskeisiä pyhän, uhrauksen ja sisäisen kokemuksen käsitteitä sekä suhteuttamalla sitä mystiseen negatiivisen teologian perintöön. Esiin piirtyy kokemus, jota täyteyden sijaan määrittää myöntyminen ekstaattiseen menetykseen.

Elisa Heinämäki (s. 1970) on Helsingin yliopiston Uskontotieteenlaitoksen tutkija, jonka tutkimus liikkuu uskontoteorian, filosofian ja kirjallisuudentutkimuksen rajoilla.

Episteme-sarja

978-952-5169-61-4

311 sivua

KL 21,

2008

30,00 

Varasto loppu