Dekoloniaalinen feminismi

FRANÇOISE VERGÈS

SUOMENTANUT ANNA TUOMIKOSKI

Kuinka feminismistä oikein on tullut hajuton ja mauton osa uusliberaalia yhteiskuntaa ja markkinataloutta? Kuinka rasistinen ja islamofobinen äärioikeisto on onnistunut kaappaamaan naisten oikeudet lyömäaseekseen? Kuinka ottaa feminismi takaisin ja herättää sen kumouksellinen voima jälleen eloon?

Tutkija ja aktivisti Françoise Vergès paaluttaa pamfletissaan dekoloniaalisen feminismin suuntaviivat ammentaen rasismin, seksismin ja kolonialismin vastaisten kamppailujen historiasta. Teos näyttää, mikä kaikki valkoisessa ja keskiluokkaisessa feminismissä menee pieleen ja kuinka sen historia kietoutuu kolonialistiseen menneisyyteen. Samalla käy selväksi, kuinka tuon menneisyyden unohtaminen mahdollistaa feminismin käyttämisen myös koloniaalisen nykyisyytemme uusintamiseen.

Dekoloniaalinen feminismi on ohittamatonta lukemista kaikille, jotka etsivät tapoja kamppailla sukupuolittuneeseen ja rodulliseen eriarvoisuuteen nojaavaa maailmanjärjestystä vastaan. Se kutsuu etsimään feminismin radikaalia muutosvoimaa utooppisesta kuvittelukyvystä ja todellisesta solidaarisuudesta.

ISBN 978-952-7093-50-4

Ilmestymisvuosi 2024

Suomentanut Anna Tuomikoski

pehmeät kannet

KL 32.2

148 sivua

graafinen suunnittelu ja taitto Kiia Beilinson

28,90