Tutkijaliiton blogissa kysymyksiä taidetyöstä

Tutkijaliiton vuodenvaihteessa avautunut blogi on nyt pääsemässä vauhtiin. Uusimmassa kirjoituksessa kulttuuripolitiikan tutkija Aleksi Lohtaja kysyy, voisiko taiteellisen avantgarden historiasta löytää työkaluja yleisempään työn ja työläisyyden yhteiskunnallisen aseman tarkasteluun.

Taiteellinen työ nähdään usein niin sanotun uuden työn esimerkillisenä muotona. Paradoksaalista kyllä, taide- ja kulttuurityön työtaistelun muodot jäsentyvät silti edelleen pitkälti taidetyön erityisaseman ja ainutlaatuisuuden korostamisen kautta. Voisiko näihin kysymyksiin työn ja työläisyyden yhteiskunnallisesta asemasta vastata jollakin muulla tavalla? Entä jos taidetyötä osana yhteiskunnallista tuotantoa tarkasteltaisiin 1900-luvun alun avantgarden taustaa vasten? Voidaanko avantgarden historiasta edelleen löytää esimerkkejä kokonaisvaltaisemmista työtaistelujen muodoista?

Tutkijaliiton blogi kokoaa yhteen Tutkijaliiton ja Tiede&edistys-lehden piirissä toimivia tutkijoita ja kirjoittajia. Ajatuksena on, että vaihtuvat kirjoittajat luovat blogikirjoituksillaan avauksia yhteiskunnalliseen keskusteluun – aiheet voivat vaihdella yhteiskunnallisista kiistakysymyksistä esimerkiksi taiteen ilmiöihin. Blogi jatkaa Tutkijaliiton kolumnisarjaa, joka ilmestyi Voima-lehdessä vuosina 2016–2017.