Rajaseutu / La Frontera. Uuden mestizan kutsu

Gloria Anzaldúa

SUOMENTANEET HETA RUNDGREN JA OSCAR ORTIZ-NIEMINEN

Rajaseutu / La Frontera perustuu kirjoittajansa kokemuksiin monikielisenä chicanana, lesbona, feministiaktivistina ja kirjoittajana. Teoksessa Yhdysvaltojen ja Meksikon välinen raja nousee metaforaksi kaikenlaisille rajanylityksille, niin geopoliittisille, kulttuurisille, kielellisille kuin seksuaalisillekin. Rajoja teos rikkoo myös muodollaan: siinä sekoittuvat luontevasti paitsi eri kielet, myös monet kirjallisuudenlajit; runous ja proosa, teoria ja omaelämäkerta.

Rajaseutu / La Frontera oli ilmestyessään vuonna 1987 vallankumouksellinen. Yhä edelleen se on ohittamaton lähde tutkijoille muun muassa feministisen teorian, queer-teorian ja dekoloniaalisen tutkimuksen aloilla.

Paitsi merkittävä teoreettinen avaus, Rajaseutu / La Frontera on lukukokemuksena ruumiillinen, suorastaan aistillinen. Voimallinen teksti tarraa lukijaansa ja ravistaa, kunnes teoria ja runous, sanat ja kuvat, metafora ja liha ovat auttamatta sekaisin eikä paluuta entiseen ole. Esimerkillään teos on sittemmin innoittanut lukuisia feministisiä kirjoittajia ja aktivisteja jatkuvassa kamppailussa globaalia rasismia ja seksismiä vastaan.

Rajaseutu / La Frontera on ensimmäinen Anzaldualta suomennettu teos.

suomentaneet Heta Rundgren ja Oscar Ortiz-Nieminen

ISBN 978-952-7093-20-7

sivumäärä 306

kl 32.2; 32.3

ulkoasu & taitto Hanna Valle

sidottu kovakantinen kirja suojapäällisellä

 

29,90 

Varasto loppu