Historian loppu

Alexandre Kojève

Alexandre Kojève (1902–1968) luennoi Hegelin Hengen fenomenologiasta Pariisissa vuosina 1933–1939. Kyseessä saattoivat hyvinkin olla 1900-luvun vaikuttavimmat filosofian luennot. Kojèven kuulijakunnasta kasvoi mannermaisen ajattelun keskeisiä hahmoja. Kojève itse jatkoi uraansa virkamiehenä Ranskan ministeriöissä ja oli esimerkiksi perustamassa Euroopan talousaluetta.

Historian loppu -kokoelman tekstit edustavat Kojèven lyhyempiä tekstejä. Ne kertovat filosofisen tarinan hegeliläisen viisauden mahdollistavasta historian lopusta ja tulkitsevat samalla käytännöllisesti modernia poliittista tilaa.

 

Alexandre Kojève oli Venäjältä emigroitunut ranskalainen filosofi ja virkamies, joka oli luomassa muun muassa Euroopan talousaluetta. Hänen pääteoksensa on Introduction à la lecture de Hegel (1947).

Suomentaneet Saara Hacklin, Tapani Kilpeläinen, Elisa Koponen, Mika Luoma-aho, Jussi Omaheimo ja Eetu Viren

Paradeigma-sarja

978-952-5169-52-2

215 sivua

2007

-Loppuunmyyty-

26,00 

Varasto loppu

Filosofit eivät minua kiinnosta, minä etsin vain viisaita. Näyttäkääpä minulle edes yksi viisas. Kaikki tämä liittyy historian loppuun. Hegel sanoi niin. Minä selitin mitä Hegel oli sanonut, eikä kukaan tahdo myöntää, että historia on ohi. Kukaan ei sulata sitä. Totta puhuen minäkin ajattelin ensin, ettei se ollut kuin joutavaa puhetta, mutta sitten pohdin asiaa ja tajusin, että se on nerokas juttu.