Kreikkalaisen ajattelun alkuperä

Jean-Pierre Vernant

Poliksen nousu, filosofian synty: näiden kahden ilmiön väliset yhteydet ovat niin tiiviitä, ettei sidos rationaalisen ajattelun alkuperän ja kreikkalaiselle kaupunkivaltiolle ominaisten yhteiskunnallisten rakenteiden ja ajattelutapojen välillä voi olla sattumaa. Joonialaisten nuori tiede on toisinaan nähty ajattoman järjen ajallisena ruumiillistumana. Mutta kun filosofia näin asetetaan historian valoon, siitä karisevat absoluuttisen ilmestyksen piirteet.

Strukturalistisen antropologian inspiroima ranskalaisen Kreikka-tutkimuksen klassikko kuvaa kreikkalaisen ajattelun irtautumista myyttien hallitsemasta arkaaisesta kulttuurista. Arkeologiasta kaunokirjallisuuteen ulottuvaa materiaalia hyödyntäen Jean-Pierre Vernant jäljittää teoksessaan kreikkalaisten oivallusten välisiä kytköksiä politiikasta filosofiaan ja sosiaalihistoriasta taiteeseen. Vernantin laajalle yleisölle suunnattu esseistinen teos tyydyttää ainakin filosofian, historian, antropologian, uskontotieteen ja politiikan tutkimuksen harrastajien tiedonjanoa.

 

Jean-Pierre Vernant (1914-2007) oli ranskalainen hellenisti ja kulttuurintutkija. Hän oli Louis Gernet’n oppilas ja hänen suhteensa strukturalismiin olivat tiiviit. Vernant opetti aluksi Ecole pratique des hautes étudesissä ja myöhemmin hänet valittiin Collège de Franceen, jossa hän piti vuosina 1975–1984 hallussaan oppituolia ”études comparées des religions antiques”.

Suomentanut Tuomas Parsio

Paradeigma-sarja

978-952-5169-35-5

139 sivua

2009

-Loppuunmyyty-

26,00 

Varasto loppu