Kriittisiä ja kliinisiä esseitä

Gilles Deleuze

Suomentaneet Anna Helle, Merja Hintsa ja Pia Sivenius

Kritiittisiä ja kliinisiä esseitä jäi Gilles Deleuzen viimeiseksi teokseksi. Näissä esseissä yksi 1900-luvun luovimmista ajattelijoista tarkastelee niin kirjailijoita (Herman Melville, Lewis Carroll, Samuel Beckett, Leopold von Sacher-Masoch, D. H. Lawrence ja Alfred Jarry) kuin filosofejakin (Platon, Spinoza, Kant ja Nietzsche). Deleuzen näkökulmasta kirjallisuutta ja filosofiaa yhdistää paitsi kliininen kysymys terveydestä myös kriittinen kysymys rajasta: sekä kirjallisuudessa että filosofiassa ollaan kielen rajalla, liikkeessä kohti uutta ja ennenkuulumatonta ilmaisua.

Suomentaneet Anna Helle, Merja Hintsa ja Pia Sivenius

Paradeigma-sarja

ISBN 978-952-5169-48-5

229 sivua

-loppuunmyyty-

2007

25,00 

Varasto loppu

Tämä kokoelma, jonka jotkut tekstit ovat ennen julkaisemattomia ja toiset jo aiemmin ilmestyneitä, rakentuu tiettyjen ongelmien ympärille. Yksi niistä on kirjoituksen ongelma: kuten Proust sanoi, kirjailija luo kielen sisällä uuden, jollain lailla vieraan kielen. Hän saattaa ajan tasalle uudet kieliopilliset tai lauseopilliset mahdollisuudet. Hän johdattaa kielen pois tavanomaisilta raiteiltaan ja saa sen haltioitumaan. Mutta kirjoituksen ongelma ei eroa näkemisen ja kuulemisen ongelmasta: itse asiassa silloin, kun kielessä syntyy toinen kieli, koko kieli kääntyy kohti "ei-lauseopillista", "ei-kieliopillista" rajaa tai kommunikoi oman ulkoreunansa kanssa.

Gilles Deleuze

Gilles Deleuze (1925–1995) oli ranskalainen filosofi, joka tunnetaan filosofian historian luovista ja konstruktiivisista uudelleen luen­noista sekä uuden ajattelun ja käsitteiden kehittämisestä. (lisää…)