Vuoden 2023 Tutkijaliitto-palkinto yliopistovaltauksille

Vuoden 2023 Tutkijaliitto-palkinto myönnetään kaikille syksyn 2023 yliopisto- ja kouluvaltauksille. Tutkijaliitto-palkinto annetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on osoittanut, miten käsitteellinen ja käytännöllinen työ voivat yhdistyä uutta luovaksi yhteiskunnalliseksi toiminnaksi. Tutkijaliitto-palkintoa on jaettu vuodesta 2017 alkaen. Syyskuusta lokakuuhun 2023 Suomessa järjestettiin ainakin 45 erillistä oppilaitosvaltausta. Yliopistojen, ammattikoulujen ja muiden oppilaitosten opiskelijat ja koululaiset organisoituivat ennennäkemättömällä tavalla vastustamaan oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaa, muodostaen samalla maanlaajuisen ilmiön.

Opiskelijavaltaukset loivat uudenlaisia poliittisen vaikuttamisen keinoja käsitteellistämällä sitä, mitä valtauksilla voi saavuttaa, ja miten ne kannattaa toteuttaa niin että mahdollisimman moni voi niihin osallistua. Valtausten julkilausumissa käsiteltiin myös
muun muassa opiskelijoiden omaa roolia yliopistoinstituutiossa, yhteiskunnassamme piilevää rasismia sekä kapitalistista tuotantojärjestelmää ylipäätään.

Lue koko tiedote Tutkijaliiton blogista!