Raha ja työvoima
Eetu Viren
Tutkimus rahasta yhteiskunnallisena suhteena, sen voimasta ja vaikutuksista työvoiman luokkakokoonpanoon
Raha ja työvoima tarkastelee rahaa kapitalismille keskeisenä yhteiskunnallisena suhteena. Raha ei ole vain vaihdon väline tai arvon säilyttäjä vaan valtaa yhteiskunnalliseen elämään. Erilaiset tavat saada rahaa vaikuttavat mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Raha ei tasapäistä ja latista vaan tuottaa hierarkkisia erotteluja.
Teoksessa palkkatyön kriisiä, kapitalismin finanssivetoistumista ja globaalin talouden epävakautta tulkitaan seurauksena palkkatyöläisten halusta tehdä vähemmän työtä, mutta saada enemmän rahaa. Rahajärjestelmän muutokset kytketään kirjassa tuotannon ja työvoiman luonteen muutoksiin. Lisäarvon tuotanto perustuu nyt työvoiman riistämiseen kykynä tai potentiana eikä työläisen ruumiin tai aivojen kokonaisuudesta irrotettavissa olevina suorituksina. Sitä voidaan hallita vain rahan abstraktin, yleisen voiman kautta, mutta tutkimus osoittaa, että tämä voima on työvoimalta itseltään kaapattua. Rahan arvo perustuu kykyyn ostaa tulevaa työtä. Nykyinen rahajärjestelmä latistaa työvoiman kyvyn luoda uutta ja muuttaa maailmaa pelkäksi muodolliseksi mahdollisuudeksi, joka rahattomalle prekaarille on yhtä tuonpuoleinen ja tavoittamaton kuin Jumala.
Eetu Viren on aiemmin kirjoittanut Jussi Vähämäen kanssa teokset Perinnöttömien perinne. Marx ilman marxismia (2011) ja Seutu joka ei ole paikka. Kapitalismi ja metropoli (2015). Hän on suomentanut filosofiaa ja yhteiskuntateoriaa, kuten Walter Benjaminin, Gilles Deleuzen, Frantz Fanonin, Christian Marazzin ja Precarias a la derivan kirjoituksia. Tällä hetkellä hän toimittaa kumu.info -verkkolehteä ja toimii muun muassa Työstäkieltäytyjäliitossa. Aikaisemmin hän on kirjoittanut ennen kaikkea Megafoni-, Uudet barbaarit- ja YTTT-verkkolehtiin sekä toiminut prekaarien työläisten liikkeissä ja Vapaa liikkuvuus -verkostossa.
Paradeigma-sarja
ISBN 978-952-7093-14-6
2018
362 sivua
32,00 €
Varasto loppu
Arvosteluja
“Raha ja työvoima on suomalaisen yhteiskuntatieteen tuleva klassikko”