Velkaantunut ihminen

Maurizio Lazzarato

Velka muodostaa erityisen valtasuhteen, joka tuo mukanaan myös erityisiä subjektien tuottamisen ja kontrolloimisen muotoja: homo economicus saa uuden alalajin, ”velkaantuneen ihmisen”. Velkojan ja velallisen suhde nousee pääoman ja työn, hyvinvointivaltion ja sen palvelujen käyttäjän sekä yrityksen ja kuluttajan suhteiden rinnalle ja lopulta nielaisee ne tehdessään tuensaajista, työntekijöistä ja kuluttajista ”velallisia”.

Kuinka velka luo subjektinsa, syyllisyyden ja vastuun painaman velkaantuneen ihmisen? Kuinka se vaikuttaa yksilöiden toimintamahdollisuuksiin ja kollektiivisten yhteiskunnallisten kamppailujen ehtoihin? Mistä etsiä uusia teoreettisia ja poliittisia aseita, joilla käydä velan valtaa vastaan? Entä voisivatko toistuvat finanssikriisit kertoa kapitalismin ja uusliberaalien hallinnan tekniikoiden syvemmästä epäonnistumisesta?

Velkaantunut ihminen tarjoaa paitsi terävän aikalais­analyysin finanssivetoistuneesta taloudesta ja sen kriiseistä, myös filosofis-historiallisen tutkielman velkasuhteesta ja sen muovaamasta subjektista.

Maurizio Lazzarato on italialaissyntyinen, nykyään Ranskassa vaikuttava filosofi ja sosiologi. Hän on italialaisen autonomisen marxilaisuuden keskeisimpiä hahmoja ja on tutkinut erityisesti työn ontologiaa: aineetonta (tieto)työtä ja palkkajärjestelmän romahdusta. Lisäksi hän on kirjoittanut esimerkiksi videotaiteesta ja uusista kuvien tuottamisen tekniikoista. Keskeisessä asemassa Lazzaraton tuotannossa on kysymys subjektien tuottamisesta ja muokkaamisesta sekä käyttäytymistä ja toimintaa kontrolloivista vallan tekniikoista.

Lazzarato on julkaissut muun muassa teokset Lavoro immateriale (Ombre Corte 1997), Puissances de l’invention (Les Empêcheurs de penser en rond 2002) ja Experimentations politiques (Éditions Amsterdam 2009). Aiemmin häneltä on suomennettu teos Kapitalismin vallankumoukset (Tutkijaliitto 2006).

Suomentanut Anna Tuomikoski

Paradeigma-sarja

ISBN 978-952-5169-99-7

160 sivua

2014

28,00 

Varasto loppu

Velkaantunut ihminen tarjoaa paitsi terävän aikalais­analyysin finanssivetoistuneesta taloudesta ja sen kriiseistä, myös filosofis-historiallisen tutkielman velkasuhteesta ja sen muovaamasta subjektista.

Arvosteluja

“Lazzaraton tiivis 160 sivun tutkielma on talouden, politiikan ja kulttuurin nykykriisejä yhtäaikaisesti käsittelevä aikalaisdiagnoosi. Se on analyysi modernin uudesta vaiheesta eli velkakapitalismista, joka luo varjonsa niin Suomeen, Kreikkaan ja Yhdysvaltoihin kuin koko maailmaankin. Se tarjoaa käsitteitä, joiden avulla voi käsittää valtioiden säästöpolitiikkaa, sosiaaliturvan tuottamaa sosiaalista velkaa ja luotolla elävien ihmisten arkipäivää. Se on analyysi yksilöstä, yrityksestä ja valtiosta, joiden korkein hyve on luottokelpoisuus luotonantajien ja luottoluokittajien silmissä.”