Lopun aikojen sieni – Elämää kapitalismin raunioissa

Anna Lowenhaupt Tsing

suomentanut Anna Tuomikoski

Antropologi Anna Lowenhaupt Tsing jäljittää palkitussa menestyskirjassaan matsutake-sienen matkaa kapitalismin reunamilla Oregonin ja Suomen Lapin metsistä japanilaisten herkkusuiden ruokapöytiin. Matsutake, tuoksuvalmuska, on kenties maailman arvokkain sieni ja myös laji, joka menestyy ihmisen dramaattisesti muuttamissa ympäristöissä – väitetään, että ensimmäisenä Hiroshiman atomipommin jälkeen maasta puski juuri matsutake.

Matsutaken omintakeinen toimitusketju kietoo yhteen työpaikkansa menettäneiden yhdysvaltalaisten, Oregonin hylättyihin talousmetsiin päätyneiden entisten viidakkosissien, kiinalaisten vuohipaimenten, suomalaisten luonto-oppaiden, japanilaisten bisnesmiesten ja lukemattomien muiden tarinat. Kiehtovan sienen kautta avautuukin näkymä kapitalismin ja sen marginaalien suhteisiin, vuorovaikutukseemme ei-inhimillisten toimijoiden kanssa ja lopulta elämän mahdollisuuksiin antroposeenin aikakaudella – kapitalismin jälkeensä jättämissä raunioissa.

suomentanut Anna Tuomikoski

Paradeigma-sarja

ISBN 978-952-7093-22-1

sivuja 378

pehmeät kannet

Kl 49

ulkoasu & taitto: Samuli Saarinen

3. painos

24,90 

Ilta hämärsi jo kun Kao palasi vettä hakemasta. Silti hän pyysi minua kanssaan poimimaan: lähistöllä oli sieniä. Pimeän laskeutuessa kipusimme ylös kivistä mäenrinnettä leirin lähettyvillä. Näin vain hiekkaista maata ja kitukasvuisia mäntyjä. Mutta Kao ämpäreineen, hänpä työnsi kepin syvälle mitä ilmeisimmin tyhjään maahan ja veti esiin komean sienen. Kuinka se voi olla mahdollista? Siinä ei ollut ollut mitään – ja siinä se kuitenkin oli.

Kao ojensi sienen minulle. Se oli ensimmäinen kerta kun koin matsutaken tuoksun. Haju ei ole helposti lähestyttävä, ei niin kuin kukan tai veden kielelle nostattavan ruoan tuoksu. Se on hämmentävä. Monet eivät koskaan opi pitämään siitä. Sitä on vaikea kuvailla. Joillekin se tuo mieleen mätänemisen, toisille taas kuulaan kauneuden – syksyn tuoksun. Ensimmäistä kertaa nuuhkaistessani olin vain… ällistynyt.

Ihmetykseni ei johtunut ainoastaan tuoksusta. Mitä Kaakkois-Aasian ylängöiltä lähtöisin olevat mienit, japanilaiset gourmet-sienet ja minä teimme oregonilaisen talousmetsän raunioissa?