Spinoza. Käytännöllinen filosofia

Gilles Deleuze

Suomentanut Eetu Viren

Spinoza. Käytännöllinen filosofia koostuu kuudesta tekstistä, joissa piirretään tarkka kuva Spinozasta henkilönä, hänen ajattelunsa keskeisistä käsitteistä ja niiden vastaanotosta sekä vaikutushistoriasta. Kirja käsittelee osuvasti ja samalla yleistajuisesti muun muassa sitä, mikä yhteys on Spinozan ontologialla ja hänen näkemyksillään politiikasta, uskonnosta ja demokratiasta. Se on samanaikaisesti sekä helposti lähestyttävä että terävän analyyttinen ja johdonmukainen esitys, jossa filosofin elämä ja hänen ajattelunsa ovat yhtä.

Suomentanut Eetu Viren
Paradeigma-sarja
ISBN 978-952-5169-83-6
174 sivua
2012

28,00 

Varasto loppu

Kuka on spinozalainen? Toisinaan tietysti se, joka työskentee Spinozan ”parissa”, Spinozan käsitteiden parissa, sillä edellytyksellä, että hän kohtelee Spinozaa tarpeeksi kunnioittaen ja ihaillen. Mutta myös ei-filosofi, joka saa Spinozalta affektin, joukon affekteja, kineettisen vaikutteen, sysäyksen, ja jolle Spinoza merkitsee kohtaamista ja rakkautta. Spinozan ainutlaatuisuus on siinä, että hän, joka on kaikista filosofeista eniten filosofi, opettaa filosofia tulemaan ei-filosofiksi.

Gilles Deleuze

Gilles Deleuze (1925–1995) oli ranskalainen filosofi, joka tunnetaan filosofian historian luovista ja konstruktiivisista uudelleen luen­noista sekä uuden ajattelun ja käsitteiden kehittämisestä. (lisää…)