Verkkojulkkarit: Esa Kirkkopelto – Logomimesis
3.11.2020

Mitä esiintyvillä taiteilla, erityisesti näyttelijäntaiteella, on annettavanaan filosofiselle, eettiselle ja poliittiselle ajattelulle tänä päivänä?

Tervetuloa seuraamaan Esa Kirkkopellon kirjan Logomimesis – Tutkielma esiintyvästä ruumiista julkistamiskeskustelua.

TeaKin studio 2:ssa järjestettävä kutsuvierastilaisuus striimataan Facebookissa julkkareiden facebook-tapahtuman seinällä tiistaina 3.11. klo 18–20. https://www.facebook.com/events/682007749113565

Paikan päällä ja striimissä kirjasta keskustelevat Esa Kirkkopelto, Outi Condit, Eetu Viren ja Janne Porttikivi. Keskustelun lisäksi Kirkkopelto demoaa kirjassa esiteltyjä harjoitteita ruumiillisesti. Paneelin jälkeen on aikaa myös yleisökeskustelulle.

Kirjaa voi hankkia Tutkijaliiton verkkokaupasta julkkarihintaan 24,90 € alennuskoodilla ”julkkarit” https://tutkijaliitto.fi/kirjat/3383/

Logomimesis. Tutkielma esiintyvästä ruumiista on filosofinen ja taiteellinen tutkielma esiintyvistä taiteista, ruumiista ja kielestä. Omintakeisen filosofisen analyysin ja toisaalta tarkan kokemusperäisen kuvauksen avulla teos näyttää, mihin taiteellinen tutkimus taiteellisten ilmiöiden tutkimuksena voi yltää ja kuinka se voi osallistua yhteiseen tiedonmuodostukseen tässä ja nyt. Se summaa tekijänsä monivuosikymmenisen filosofisen työn esiintyvien taiteiden tekijänä ja tutkijana.

Teos synnyttää uudenlaista ymmärrystä ruumiillisuudesta, jolla ei ole suoraa vastinetta olemassa olevien ruumiin filosofioiden, luonnontieteen eikä arkikokemuksen piirissä. Kun esiintyvää ruumista tarkastellaan kielellisenä ilmiönä, kielen jäljittelynä – logomimesiksenä – alkaa taiteellisen kokemuksen ja muiden kokemuksen lajien välille ilmetä odottamattomia yhteyksiä.

Esa Kirkkopelto on esitystaiteilija, filosofi ja taiteilija-tutkija. Hänen tutkimuksensa kohteena on esiintyvän ruumiin dekonstruktio sekä teoriassa että käytännössä. Vuosina 2007–2018 Kirkkopelto toimi Taideyliopistossa taiteellisen tutkimuksen professorina. Tällä hetkellä hän työskentelee samassa toimessa Lundin yliopistossa. Hän on myös Toisissa tiloissa -esitystaideryhmän perustajajäsen.