Tutkijaliitto Helsingin kirjamessuilla ja Tiedetorilla
26.10.2017

Tutkijaliitto osallistuu Helsingin kirjamessuille 26.–29.10. yhteisosastolla Gaudeamuksen ja Vastapainon kanssa. Kirjamessujen yhteydessä järjestettävässä Tiedetori-tapahtumassa Tutkijaliitolla on kolme keskustelutilaisuutta torstaina ja perjantaina. Katso koko ohjelma Tiedetorin sivuilta.

 

Torstai 26.10.2017, Takauma-lava

15.00–15.30 Antroposeeni – aikamme suuri kertomus?

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin haastateltavana kirjallisuudentutkija Kaisa Kortekallio ja historiantutkija Tero Toivanen.

Ihmiskunnasta on tullut maapallon toimintaa muuttava geologinen voima. Ihmisen planeetan ekosysteemeihin kohdistama vaikutus päihittää jopa suuret luonnonvoimat kuten asteroidin törmäykset tai tulivuoren purkaukset. Olemme siirtyneet uuteen geologiseen aikakauteen, antroposeeniin, ihmisen aikaan.” Edelliset toteamukset ovat tuttuja parhaillaan kiihkeästi käytävästä antroposeeni-keskustelusta. 2000-luvun alussa antroposeenista keskustelivat lähinnä luonnontieteilijät, mutta viime vuosina käsitteestä on tullut yhä useammin myös humanistien ja yhteiskuntatieteilijöiden tutkimuksen sekä populaarien kirjoitusten ja taiteellisten hankkeiden kohde.

Antroposeenissa on vahvasti 2000-luvun akateemisen iskusanan piirteitä. Antroposeeni on yhtä aikaa sekä yritys monitieteiseksi sateenvarjokäsitteeksi, joka kokoaa globaalien ympäristöongelmien vyyhtiä, että suuri kehyskertomus ihmiskunnan historialle. Millainen on antroposeenin ihminen? Kuka antroposeenista on vastuussa?

Tapahtuma liittyy Tiede&edistys-lehden Antroposeeni-teemanumeroon.

Tapahtuma Facebookissa

 

Perjantai 27.10.2017, Takauma-lava

15.00–15.30 Politiikan tulevat hahmot. Michel Foucault’n luennot Collège de Francessa 1970–1984

Antti Paakkari haastattelee Eetu Vireniä hänen yhdessä Jussi Vähämäen kanssa kirjoittamastaan kirjasta Politiikan tulevat hahmot. Michel Foucault’n luennot Collège de Francessa 1970–1984. Kirja julkaistaan joulukuussa 2017.

Kirjoittajat käyvät teoksessa läpi Michel Foucault’n Collège de France -luentoja ja niiden merkitystä nykyaikana ja kysyvät, auttaako Foucault näkemään oman tilanteemme ja löytyykö hänen ajattelustaan edelleen aineksia uusien aseiden rakentamiseen maailman ja oman elämämme muuttamiseksi – myös nyky-Suomessa.

Tutkijaliitto on aiemmin julkaissut Foucault’n samaan luentosarjaan kuuluvan teoksen käännöksen Turvallisuus, alue, väestö (suom. Antti Paakkari).

Tapahtuma Facebookissa

 

Perjantai 27.10.2017, Takauma-lava

15.30–16.00 Yhteiskuntatutkimusta suomeksi

Miksi on hyvä kirjoittaa ja julkaista yhteiskuntatiedettä suomeksi? Mihin tarvitaan suomenkielisiä tiedekirjoja? Mikä on suomenkielisen yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen merkitys?

Aiheesta keskustelevat sosiologian tutkijat Ilpo Helén ja Lena Näre.

Helénin uusin teos Elämän politiikat ilmestyi Tutkijaliitolta aiemmin tänä vuonna.

Tapahtuma Facebookissa