Mitä raha on? Mistä syntyy rahan voima? Voisiko esimerkiksi vastikkeeton perustulo toimia yhtenä keinona kehittää rahaa siten, että se toimisi työvoiman vapauden välineenä?
Kaikille avoimessa tilaisuudessa on aiheena Tutkijaliiton tuorein julkaisu, Eetu Virenin teos Raha ja työvoima. Teoksen kirjoittajaa haastattelee Pontus Purokuru.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Aika: keskiviikko 14.11. klo 18.00–19.45
Paikka: Antikvariaatti Sofia (Vuorikatu 5, 00100 Helsinki)
Kritiikkikahvilan Facebook-tapahtuma
* * *
Nykyään prekaarin työläisen tilannetta luonnehtii kokemus siitä, että työtä on liikaa, mutta rahaa liian vähän. Palkkatyön kriisiä voidaan tulkita seurauksena palkkatyöläisten halusta vapautua työstä ja saada rahaa ilman työtä. Jos ennen oravanpyörästä vapautumiseksi haaveiltiin pankkiryöstöstä, nyt haaveillaan pankin perustamisesta ja rahan luomisesta tyhjästä.
Raha ja työvoima tarkastelee rahaa kapitalismille keskeisenä yhteiskunnallisena suhteena. Raha ei ole vain vaihdon väline tai arvon säilyttäjä vaan valtaa yhteiskunnalliseen elämään. Erilaiset tavat saada rahaa vaikuttavat mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Raha ei tasapäistä ja latista vaan tuottaa hierarkkisia erotteluja.
Kirja kytkee rahajärjestelmän muutokset tuotannon ja työvoiman luonteen muutoksiin. Lisäarvon tuotanto perustuu nyt työvoiman riistämiseen kykynä tai potentiana eikä työläisen ruumiin tai aivojen kokonaisuudesta irrotettavissa olevina suorituksina. Rahan merkitys työvoiman hallinnassa on kasvanut, koska abstraktin, potentiaalisen luonteensa ansiosta raha voi ottaa haltuun työvoimaa. Tutkimus osoittaa, että rahan voima on kuitenkin työvoimalta kaapattua. Rahan arvo perustuu kykyyn ostaa tulevaa työtä. Nykyinen rahajärjestelmä latistaa työvoiman kyvyn luoda uutta ja muuttaa maailmaa pelkäksi muodolliseksi mahdollisuudeksi, joka rahattomalle prekaarille on yhtä tuonpuoleinen ja tavoittamaton kuin Jumala.
Eetu Viren on helsinkiläinen kirjoittaja, tutkija ja suomentaja. Hän on aiemmin kirjoittanut Jussi Vähämäen kanssa teokset Perinnöttömien perinne. Marx ilman marxismia (2011) ja Seutu joka ei ole paikka. Kapitalismi ja metropoli (2015). Hän on suomentanut filosofiaa ja yhteiskuntateoriaa, kuten Walter Benjaminin, Gilles Deleuzen, Frantz Fanonin, Christian Marazzin ja Precarias a la derivan kirjoituksia. Tällä hetkellä hän toimittaa kumu.info-verkkolehteä ja toimii muun muassa Työstäkieltäytyjäliitossa. Aikaisemmin hän on kirjoittanut ennen kaikkea Megafoni-, Uudet barbaarit- ja YTTT-verkkolehtiin sekä toiminut prekaarien työläisten liikkeissä ja Vapaa liikkuvuus -verkostossa.