Millainen on humanismin tulevaisuus? Tiede & edistyksen Humanismin suuntia -teemanumeron keskustelutilaisuus. Tiistaina 10.3.2020 klo 18.00. Antikvariaatti Sofia, Vuorikatu 5, Helsinki.
Päättynyt vuosikymmen ei ollut humanistisille tieteenaloille pelkästään voittoisa. Säännöllisin väliajoin uutiset oppiaineiden tai kokonaisten laitosten lakkauttamisista maailmalla kiirivät tutkijoiden ja opiskelijoiden korviin. Suomessa kohua ovat herättäneet muun muassa yliopistoihin kohdistuneet uudistukset, irtisanomiset ja koulutusleikkaukset sekä viimeisimpänä Tampereen yliopiston uljas uusi brändi. Humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijat ovat myös kohdanneet asiantuntijuuden ja tutkimustiedon toistuvaa haastamista ja kyseenalaistamista niin politiikan kuin taloudellisen hyödyn näkökulmasta.
Humanistiset tieteet elävät murroskautta: ne debatoivat uusista tutkimusotteista, teorioista ja lähestymistavoista monella tapaa kriisiytyvässä maailmassa. Samalla käy entistä selvemmäksi, että juuri ihmistieteillä on keskeinen asema kun yhteiskuntien pitäisi sopeutua ekologisten, taloudellisten ja poliittisten kriisien maailmaan.
Mikä on humanismin ja humanistisen tutkimuksen tila ja tulevaisuus nyky-yliopistossa? Millaisessa muutoksessa humanistinen tutkimus on, ja kuinka se pystyy vastaamaan aikaamme syviin yhteiskunnallisiin ongelmiin?
Tiede & edistys -lehti järjestää Humanismin suuntia -keskustelutilaisuuden samannimisen teemanumeron (4/2019) aiheista tiistaina 10.3.2020 klo 18.00 Antikvariaatti Sofiassa (Vuorikatu 5, Helsinki). Keskustelemassa numeron toimittajat Tiina Käkelä ja Karoliina Lummaa sekä tutkija Juha Raipola. Keskustelua vetää Tiede & edistyksen päätoimittaja Tero Toivanen.
Lämpimästi tervetuloa!
Humanismin suuntia -teemanumero
Tiede & edistys 4/2019
SISÄLLYS
Pääkirjoitus – Humanismin suuntia. Tiina Käkelä, Karoliina Lumma
Tutkimusartikkelit
– Faktat ja narratiivit: kerto mustutkimuksen näkökulma postmoderniin tiedon kritiikkiin ja kertomuspuheeseen tiedekeskustelussa. Samuli Björninen
– ”Ihminen ratkaisee”: instrumentaalinen humanismi Tampereen korkeakoulusäätiön brändiviestinnässä. Juha Raipola
– Tieteenalojen identiteettien rakentuminen oppi- ja tietokirjoissa. Henri Satokangas
Kolumni – Nielaiseeko menneisyys yliopistodemokratian tulevaisuuden? Hanna Kuusela
Esittelyjä ja erittelyjä
– Cahiers pour l’analyse – Antihumanismi teoriassa ja käytännössä. Ville Louekari
– Spekulatiivinen fiktio nyrjäyttää ihmiskeskeisen ajattelun rutiinit. Kaisa Kortekallio, Hanna-Riikka Roine, Esko Suoranta, Jouni Teittinen
Numeron taiteilija – Baran Çağinli