Tutkijaliiton palkinnot Museum of Impossible Forms -kulttuurikeskukselle ja Ari Korhoselle

TUTKIJALIITTO JAKOI TORSTAINA 5.12. VUOTUISET PALKINTONSA: TUTKIJALIITTO-PALKINTO ANNETTIIN MUSEUM OF IMPOSSIBLE FORMS KULTTUURIKESKUKSELLE JA TUTKIJALIITON MYYRÄ-PALKINTO ARI KORHOSELLE

Tutkijaliitto-palkinto annetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on osoittanut, miten käsitteellinen ja käytännöllinen työ voivat yhdistyä uutta luovaksi yhteiskunnalliseksi toiminnaksi. 

Tänä vuonna palkinnon saa vuonna 2017 perustettu, Helsingin Kontulassa toimiva Museum of Impossible Forms (MIF), joka on sekä vaihtoehtoinen, monipuolisia tapahtumia järjestävä kulttuurikeskus että jäsentensä toimintaa tukeva yhteisö.

MIF:n lähtökohtana on käytännöllinen ja käsitteellinen valinta: kyse on asettumisesta marginaalisten ja ulkopuolisten toimijoiden puolelle, moninaisten rajojen väliin. Kuten yhteisön jäsen Ali Akbar Mehta kirjoittaa, MIF:ia luonnehtii Gloria Anzalduan käsite ”border thinking”, ajattelu joka elää rajoilla, ulkopuolelta tuleva ajattelu joka haastaa vallitsevan hegemonian toisenlaisen tiedon perinteiden ja toisenlaisen kielen avulla. MIF:n toiminta osoittaa, että taiteen ja tutkimuksen kautta on mahdollista luoda uudenlaista tilaa, joka paitsi toimii ajattelun laboratoriona ja alustana erilaisille kokeelliselle ja taiteellisille projekteille, on myös vahvasti poliittinen ja yhteiskunnallinen hanke. MIF:in toiminta ylittää ja romuttaa rajoja taiteen ja politiikan, teorian ja käytännön, tekijän ja katsojan välillä. Se nyrjäyttää marginaalit keskipisteeseen ja dekolonisoi näin ajatteluamme.

Palkintoon sisältyy kutsu pitää vuosittainen palkintoluento seuraavassa Tutkijaliiton kesäkoulussa.

https://museumofimpossibleforms.org/

 

Tutkijaliiton Myyrä-palkinto annetaan tärkeästä näkymättömästä työstä. Kyse voi olla oleellisesta työpanoksesta talkoo- ja vapaaehtoistyöhön perustuvassa toiminnassa tai sellaisesta tutkimustyöstä, jonka tulokset eivät helposti saa näkyvyyttä tieteiden ja yhteiskunnallisen keskustelun kentällä. 

Tänä vuonna palkinnon saa Tutkijaliiton hallituksen jäsen Ari Korhonen, joka toimi myös Tutkijaliiton hallituksen puheenjohtajana vuosina 2016–2018. Ari on ollut vuosia Tutkijaliiton kantavia voimia ja on jälleen tänä vuonna ollut korvaamaton apu niin monenlaisissa käytännön haasteissa kuin toiminnan suunnittelussa. Ari on myös osallistunut aktiivisesti Tiede & edistys -lehden toimintaan: tänä vuonna Ari oli toimittamassa mm. Meillassoux-teemanumeroa.