Hätätilasta uusi normaali. Ari Hirvosen kolumni Voima-lehdessä

VOIMA_TL_Hirvonen

Kevään viimeinen Tutkijaliiton kolumnisarjan kirjoitus on ilmestynyt uusimmassa Voimassa. Siinä Ari Hirvonen kirjoittaa Ranskan poikkeuksellisesta tilanteesta, jossa marraskuun 2015 tapahtumien jälkeen julistettu hätätila jatkuu yhä.

Hätätila kätkee lukuisat hädät! Näin julisti Seinen pohjoisrannalle marraskuun 2015 lopussa ilmestynyt graffiti. Välittömästi marraskuun 2015 Pariisin terrori-iskujen jälkeen presidentti François Hollande julisti Ranskaan kahdentoista päivän hätätilan. Se antaa viranomaisille poikkeukselliset valtuudet yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Viranomaiset voivat muun muassa kieltää mielenosoituksia, sulkea julkisia tiloja, julistaa ulkonaliikkumiskieltoja, määrätä kotiaresteja ja suorittaa kotietsintöjä ilman tuomioistuimen valvontaa. […] Ranskan parlamentti on sittemmin jatkanut hätätilaa viidesti. […]

Hätätilan aikana Ranskassa on rajoitettu perustuslaillisia oikeuksia perusteettomasti ja laajamittaisesti. Henkilötarkastuksissa, kotietsinnöissä ja kotiaresteissa on todettu etnistä profilointia. Hätätila on entisestään vahvistanut turvallisuuden asemaa niin, että siitä on muodostunut vähitellen hegemoninen superperiaate. Turvallisuudella perustellaan yhä ketterämmin perus- ja ihmisoikeuksien sivuuttamista.