Tutkijaliitto Helsingin kirjamessuilla ja Tiedetorilla
25.10.2018

Tutkijaliitto osallistuu Helsingin kirjamessuille 25.–28.10. yhteisosastolla Gaudeamuksen ja Vastapainon kanssa.

Kirjamessujen yhteydessä järjestettävässä Tiedetori-tapahtumassa Tutkijaliitolla on kolme keskustelutilaisuutta torstaina ja perjantaina. Katso koko ohjelma Tiedetorin sivuilta.

Torstai 25.10.

Kruununhaka-lava, klo 18:30–19:00

Avantgarde, ääni ja tulevaisuus
Juuri suomennettu Luigi Russolon klassikkoteos Hälyjen taide avaa kysymyksiä historiallisten avantgardeliikkeiden merkityksestä nykytaiteelle. Keskustelu luotaa avantgarde-käsitteen merkitystä nykypäivän musiikissa, kuvataiteessa ja kirjallisuudessa.

Esiintyjät: Tanja Tiekso, Antti Salminen, Karoliina Lummaa

 

Perjantai 26.10.

Kruununhaka-lava, klo 18:30–19:00

Tiede ja ideologia?
Pitäisikö tieteellisen tutkimuksen pysyä yhteiskunnallisten kiistojen ulkopuolella vai pyrkiä tietoisesti vaikuttamaan? Onko tieteellä oma institutionaalinen tilansa vai vaikuttavatko yhteiskunnalliset kiistat väistämättä itse tieteen piirissä? Millä perusteilla tieteellinen toiminta, tieto ja teoria erotetaan ei-tieteellisestä? Mikä on tieteen ja tieteen ulkopuolisten instituutioiden suhde?

Esiintyjät: Hermanni Yli-Tepsa, Ari Korhonen

 

Sunnuntai 28.10.

Kruununhaka-lava, klo 12:30–13:00

Frantz Fanon: Poliittisia kirjoituksia. Kohti Afrikan vallankumousta
Frantz Fanonin poliittiset kirjoitukset avaavat näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin tilanteessa, jossa rasismin leviäminen ja kolonialismin perintö näkyvät Euroopassa yhä voimakkaammin. Mikä on eurooppalaisen kulttuurin, kapitalismin ja rasismin suhde? Miten rasismi ja kolonialismi vaikuttavat koko yhteiskuntaan ja kaikkiin ihmisiin riippumatta siitä pitävätkö he itseään rasisteina?

Esiintyjät: Eetu Viren ja Jukka Könönen