Planetaarinen kommunismi osa 3: Saariretki
20.6.2021

 

Planetaarinen kommunismi -tapahtumasarja jatkuu! Tapahtumasarjan kolmas osa järjestetään 20.6. Vartiosaaressa. Luvassa on esityksiä, ruokaa ja yhdessäoloa luonnossa.

Tapahtuma on ilmainen ja sinne otetaan rajallinen määrä osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova, eli ethän ilmoittaudu turhaan. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään erikseen sähköposti, jossa kerrotaan kaikki tarpeellinen info tapahtumaan liittyen. Ilmoittautuminen loppuu 15.6. ja ilmoittautumislomake löytyy täältä: https://forms.gle/HWWshbskphw5aR7g7

Ohjelma:

Pauliina Haasjoki: Mitä Nausikaa tekee

Esityksessään runoilija Pauliina Haasjoki kertoo ja lukee otteita tekeillä olevasta runoteoksestaan Nausikaa.

Taneli Viitahuhta: Archie Sheppin ääni – Free jazz kommunismi Suomessa

Taneli Viitahuhta esittää ääniteoksen ja kertoo kirjastaan Free Jazz Communism (Rab-Rab Press 2020), jonka hän on koonnut ja toimittanut yhdessä Sezgin Boynikin kanssa.

http://rabrab.fi/Free-Jazz-Communism

Ohjelma Vartiosaaressa alkaa noin klo 11 ja kestää noin kaksi tuntia. Noin klo 13 osallistujille tarjoillaan vegaaninen lounas. Vartiosaareen pääsee lautalla, joka lähtee Hakaniemestä klo 10 (https://www.suomensaaristokuljetus.fi/itainen-saaristoreitti/). Lauttalippu yhteen suuntaan maksaa 8 euroa. Vartiosaareen kulkee myös sähkölautta Laajasalosta (https://www.aurinkolautta.fi/store).

***

Tapahtumasarjaksi muuntuneen Planetaarinen kommunismi -kesäkoulun tavoite on toimia kriittisenä teorian alustana sen ajattelemiselle, mikä nykyhetkessä on tärkeää ja miten siitä pitäisi puhua. Tapahtumissa käsitellään teoriaa myös taiteilijoiden, kirjoittajien ja muiden kriittiseen ajatteluun osallistuvien asiana – niiden sisältö ei siis ole sidottu pelkästään akateemisiin tutkimuskeskusteluihin. Teoria koskee yleisimmillään poliittisia, eettisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä siitä, miten elää yhdessä toisten kanssa. Planetaarinen kommunismi -tapahtumasarjassa ajatteleminen, keskusteleminen ja oppiminen ovat osa kollektiivista tutkimusprojektia.

Tapahtumasarjan teemana on ”Planetaarinen kommunismi”. Planetaarisuus viittaa tässä ymmärrykseen siitä, että yhteiskuntaa, taloutta ja koko todellisuutta, yhteistä maailmaamme, on ajateltava sekä inhimillisten että ei-inhimillisten olentojen verkostojen näkökulmasta. Tapoja vastata planetaarisessa mittakaavassa jäsentyviin ristiriitoihin ja kamppailuihin on etsittävä sen järjestyksen kumoamisesta, joka on synnyttänyt ekologisten kriisien vyyhdin. Tavoitteena on luoda keskusteluja ja käsitteitä palvelemaan sellaista elämän moninaisuutta, joka pystyy vastustamaan kapitalismin tuotantokeskeistä järjestystä tässä ja nyt – ei tarjota valmiita vastauksia ja tiekarttaa vaihtoehtoiseen maailmaan.

Planetaarisuus tuli osaksi teoreettista keskustelua 1960-luvulla, jolloin käsitteellä viitattiin ympäristöön liittyvien kysymysten ohella esimerkiksi ydinvoiman ja ydinaseiden globaaleihin, kansallisvaltioiden rajat ylittäviin riippuvuus- ja vaikutussuhteisiin. Se siis nousi havainnosta, että kaikkien ihmisten elinolosuhteet perustuvat sellaisiin prosesseihin, joita ei viime kädessä voi itse hallita. Ilmastokriisin, antroposeenin ja koronapandemian myötä olemme yhä selvemmin tekemisissä juuri tällaisen planetaarisuuden kanssa. Virukset, ilmakehä, energia ja ruuantuotanto mutta toisaalta myös algoritmit, logistiikka ja muut teknologiset infrastruktuurit ovat osoituksia politiikan planetaarisesta ulottuvuudesta.