Torstaina 16.3. klo 18.00–19.45 Tutkijaliiton ja t&e:n Kritiikkikahvila
ANTIKVARIAATTI SOFIASSA (Vuorikatu 5, 00100 Helsinki)
Aiheena Elämän politiikat
Tilaisuudessa Ilpo Helén kertoo tuoreesta kirjastaan Elämän politiikat. Yhteiskuntatutkimus Foucault´n jälkeen. Keskustelukumppanina hänellä on oikeustieteen professori Panu Minkkinen. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii tutkija Jukka Könönen. Myös yleisö toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi osallistumaan keskusteluun.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Taustaa ja kirjatietoa
Elämän politiikat on perinpohjainen johdatus Michel Foucault’n ajattelun käyttöön kriittisessä yhteiskunta- ja politiikan tutkimuksessa. Se esittelee laajasti biopolitiikan käsitettä sekä tutkimuksia elämän hallinnasta ja politisoitumisesta muun muassa terveydenhoidon, sosiaaliturvan ja -huollon, biolääketieteen sekä mielenterveystyön asiayhteyksissä. Kirja selventää biopolitiikan käytettävyyttä ajankohtaisten ilmiöiden, niiden historian ja lähitulevaisuuden ymmärtämisen, analyysin ja kritiikin käsitteellisenä työkaluna. Se tuo havainnollisesti esiin foucaultlaisen ajattelun käyttökelpoisuuden ja rajoitukset riskinhallinnan, globalisaation, hyvinvointivaltion uusliberalistisen käänteen ja biotalouden ymmärtämisessä.
Elämän politiikka avaavana käsitteenä auttaa erittelemään aikamme oleelliset asiat, tapahtumat ja vaikutusyhteydet sekä näkemään, mikä muuttuu vai muuttuuko mikään, millä tavoin ja minkä voimasta.
Kirjoittaja
Ilpo Helén on sosiologi, historioitsija ja tieteentutkija, joka on soveltanut foucaultlaista lähestymistapaa laaja-alaisesti lisääntymis- ja seksuaalilääketieteen, biolääketieteen, mielenterveystyön, terveyspolitiikan ja siirtolaisuuden hallinnoinnin tutkimuksessa. Hän on kirjoittanut Äidin elämän politiikan (1997) ja ollut toimittamassa teoksia Kansalaisuus ja kansanterveys (2003), Reformin pirstaleet (2011) sekä Suspect Families (2015). Tällä hetkellä hän työskentelee sosiologian professorina Itä-Suomen yliopistossa.