Keskiviikkona 21.9. klo 18.00-19.30 Tutkijaliiton ja t&e:n Kritiikkikahvila ANTIKVARIAATTI SOFIASSA (Vuorikatu 5, 00100 Helsinki)
Aiheena Rancière: Taide ja politiikka
Tilaisuudessa Anna Tuomikoski ja Janne Porttikivi alustavat ja keskustelevat tuoreesta suomennoksestaan Jacques Rancière’n teoksesta Vapautunut katsoja. Puheenjohtajana tilaisuudessa toimii Ari Korhonen. Yleisö toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi osallistumaan keskusteluun.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Vapautunut katsoja haastaa vanhan ajatuksen katsojan passiivisuudesta ja ymmärtämättömyydestä. Katsojan emansipaatio, vapautuminen, tarkoittaa paitsi hänen aktiivisuutensa ja toimijuutensa vahvistamista, myös sen kysymistä, keillä ylipäänsä on oikeus toimintaan ja puheeseen ja keiden osa on jäädä passiivisiksi ja mykiksi. Niin politiikassa kuin taiteessakin on ensi sijassa kyse erimielisyydestä, kamppailusta jaetun maailmamme rajoista. Taiteella on poliittista kantavuutta juuri siksi, että se voi piirtää uusiksi havaittavissa olevan maailman rajat.
Kuinka taiteen politiikka näin ollen tulisi ymmärtää ja millaiset ovat poliittisen taiteen mahdollisuudet tänä päivänä? Kuinka on kriittisen taiteen perinteen laita nykyään, entä pyrkimyksen tuoda taide osaksi elämää? Millainen lopulta on kuvan ja sen taakse oletetun todellisuuden suhde? Entä mitä kuvassa saa – tai ylipäänsä voi – esittää?
Kirjoittaja:
Jacques Rancière (s. 1940) on merkittävimpiä europpalaisia nykyesteetikkoja ja politiikan filosofeja. Politiikan, kuvataiteen ja kirjallisuuden lisäksi hän on kirjoittanut myös esimerkiksi työväen historiasta ja pedagogiikasta. Rancière on filosofian emeritusprofessori Pariisin VIII yliopistosta (Vincennes-Saint-Denis) ja opettaa filosofiaa European Graduate Schoolissa. Aiemmin hänen laajasta tuotannostaan on suomennettu teokset Aistittavan osa (Apeiron 2006) ja Erimielisyys. Politiikka ja filosofia (Tutkijaliitto 2009).