Frantz Fanonin Poliittiset kirjoitukset
7.12.2017

Torstaina 7.12. klo 18.00–19.45 Tutkijaliiton ja t&e:n Kritiikkikahvila

ANTIKVARIAATTI SOFIASSA (Vuorikatu 5, 00100 Helsinki)

Mikä on eurooppalaisen kulttuurin, kapitalismin ja rasismin suhde? Miten rasismi ja kolonialismi vaikuttavat koko yhteiskuntaan ja kaikkiin ihmisiin riippumatta siitä pitävätkö he itseään rasisteina? Voidaanko rasismista ja kolonialismista vapautua kumoamatta myös muita sorron ja riiston muotoja?

Tutkijaliiton kritiikkikahvilassa käsitellään äskettäin suomeksi ilmestynyttä Frantz Fanonin Poliittisia kirjoituksia. Kohti Afrikan vallankumousta -teosta. Kirjan suomentaja Eetu Viren keskustelee Jukka Könösen kanssa Fanonista ja hänen ajattelunsa merkityksestä postkolonialistiselle tutkimukselle ja erilaisille eron politiikan muodoille.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

* * *

Frantz Fanon (1925–1961) on rasismin ja kolonialismin vastaisen kirjallisuuden klassikko. Hänen kirjoituksillaan on ollut merkittävä vaikutus postkoloniaalisen tutkimuksen kehitykseen. Hän on vaikuttanut myös niin sanottuun mustaan nationalismiin ja sen piirissä syntyneisiin ”eron politiikan” muotoihin, radikaaliin feminismiin ja muihin kokeiluihin, joissa on etsitty uusia politiikan muotoja.

Fanon oli koulutukseltaan lääkäri ja psykiatri, joka teki uraauurtavia etnopsykologisia tutkimuksia työskennellessään siirtomaa-Algeriassa 1950-luvulla. Myöhemmin hän sai keskeisen aseman Ranskan siirtomaavallan vastaisessa poliittisessa liikkeessä. 1960-luvulla hänestä tuli maailmanlaajuisen kolonialismin vastaisen liikkeen keulahahmo. Elinaikanaan hän ehti julkaista teokset Peau noire, masques blancs (1952), L’An V de la révolution algérienne (1959) ja Les Damnés de la Terre (1961), joka on suomennettu nimellä Sorron yöstä.

Nyt suomennettu kokoelma Pour la révolution africaine on julkaistu postuumisti vuonna 1964.

Poliittisia kirjoituksia avaa oleellisia näkökulmia edelleen ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin tilanteessa, jossa rasismin leviäminen ja kolonialismin perintö näkyvät Euroopassa yhä voimakkaammin. Fanonin mukaan rasismi ei ole pelkästään erillinen tai ääneen lausuttu ideologia tai aate vaan tietyn yhteiskuntarakenteen arkipäiväinen ainesosa, jolla on niin henkisiä kuin materiaalisia vaikutuksia sekä rasismin kohteisiin että rasistisesti toimiviin. Painottaessaan rasismin subjektiivisia vaikutuksia, sen tunkeutumista kaikkialle Fanonin kirjoitukset ovat hätkähdyttävän ajankohtaisia nykytilanteessa, jossa rasismi aiheuttaa konflikteja itse Euroopan sisällä.

Lue suomentajan jälkisanat kirjaan tästä!