Deleuzen aakkoset
15.8.2020

(In English below)

15.–16. elokuuta DELEUZEN AAKKOSET putkahtelevat ykkösistä ja nollista valkokankaalle ja sen yli. Lauantaina SAARI ja A–H. Sunnuntaina CINEMA ja I–Z. Toisin sanoen FESTIVAALI nimeltä DELEUZEN AAKKOSET.

Aloitamme keskustelun GILLES DELEUZEN kanssa DVD:n välityksellä. Meidän ja DVD:N DELEUZEN välillä on yli 30 vuotta, tolkuttomasti kommentaareja ja teoriaa, maailmakin on ehtinyt muuttua, mutta se ei estä meitä keskustelemasta. Aloite on DELEUZELLÄ, hän sanelee AAKKOSET A:sta Z:aan, eikä hän säästele sanoja. Tulemme kuulemaan, kuinka KULTTUURI on viheliäistä, koska se tarkoittaa lähinnä elitististen älykköjen itsetyytyväistä keskustelua (kulttuurin äärellä ollaan siis nytkin). Meille kerrotaan, että koira on surkea ELÄIN (sen sijaan punkki best!). WITTGENSTEININ käsittelyyn uhrataan vielä vähemmän aikaa kuin koiran (2 min). KANTISTA puhutaan sentään 13 minuuttia. Ja kaiken kaikkiaanhan DELEUZE puhuu meille 7,5 TUNTIA. Teemat vaihtelevat KIRJALLISUUDESTA ja OOPPERASTA TENNIKSEEN ja JUOPOTTELUUN, USKOLLISUUDESTA ILOON ja SAIRAUDESTA NEUROLOGIAAN.

Emme kuitenkaan anna vain DELEUZEN olla äänessä. Suomalaiset tutkijat ja taiteilijat osallistuvat keskusteluun AAKKOSTEN edetessä. Viikonlopun aikana 10 ESIINTYJÄÄ käy keskusteluun DELEUZEN kanssa. Järjestämme siis ikään kuin DEMONISET HÄÄT, joissa DELEUZE ja SUOMALAISET AJATTELIJAT, TAITEILIJAT ja KIRJAILIJAT kohtaavat.

AAKKOSET aloitetaan lauantaina HARAKAN SAARESSA. SAARI vaihtuu lauantain ja sunnuntain välillä CINEMAAN, kun keskustelu jatkuu sunnuntaina WHS TEATTERI UNIONISSA, jossa hitaasti mutta varmasti etenemme kohti ZIGZAGIA, joka on viimeinen DELEUZEN AAKKONEN. (ÄÄKKÖSIÄ voidaan puida Helsingin yössä.)

 

ELI:

Mitä? : Katsotaan haastatteluelokuva “L’abécédaire de Gilles Deleuze” (kesto 450 min, kieli ranska, tekstitys englanniksi). Elokuvanäytösten välissä on puheenvuoroja ja esityksiä Deleuzesta ja elokuvan teemoista.

Milloin? : 15.–16.8.2020 (tarkempi aikataulu alla)

Missä? : lauantaina 15.8. Harakan saaren taiteilijatalon auditoriossa (SAARI) ja sunnuntaina 16.8. WHS Teatteri Unionissa (CINEMA)

Kuka Deleuze? : Gilles Deleuze (1925–1995) oli ranskalainen filosofi, joka tarkasteli teoksissaan mm. filosofiaa, kirjallisuutta, politiikkaa, kapitalismia, psykoanalyysia, elokuvaa ja maalaustaidetta. Hän luki omapäisellä mutta vaikutusvaltaisella tavalla sellaisia filosofian klassikoita kuin Spinoza, Leibniz, Kant, Nietzsche ja Bergson. Hän loi myös liudan filosofisia käsitteitä yhdessä aisaparinsa Félix Guattarin kanssa – esimerkkeinä mainittakoon rihmaston, ruumiin ilman elimiä, halukoneen ja immanenssin tason käsitteet.

Miksi? : Tahdomme koota yhteen Deleuzestä kiinnostuneita ihmisiä ja luoda uutta suomenkielistä kulttuuria Deleuzen ajattelun ympärille – järjestää demoniset häät.

Festivaali on ilmainen ja sinne saa tulla ja sieltä saa mennä niin kuin haluaa. Toivoisimme kuitenkin kaikkia osallistujia ilmoittautumaan 9.8. mennessä.

Ilmoittautuminen ei ole sitova, mutta ethän silti ilmoittaudu “muuten vain”, jotta osaamme arvioida tapahtuman osallistujamäärän. Jos tapahtumaan tulee hyvin suuri määrä ilmoittautumisia, saatamme joutua rajaamaan osallistujamäärää. Tällöin tapahtumaan otetaan osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautumislomake löytyy täältä: https://forms.gle/aDPvwS4Z5uQtP1zCA

HUOMIOITAVAA HARAKAN SAARESTA: Harakan saareen kulkee tasatunnein ja puolen tunnin välein yhteysvene, joka lähtee Kaivopuiston rannasta, (lähtöpaikkana Ullanlinnan laituri, Café Ursulan vieressä). Edestakainen venelippu maksaa 6 euroa. Laiturin päässä on viitta, joka on nostettava köydestä, jotta veneellä nähdään, kun on tulijoita. Tarjoilemme lauantaina Harakan saaressa vegaanisen keittolounaan sekä hieman virvokkeita. Kannattaa kuitenkin varata mukaan myös omia eväitä ja virvokkeita. Valitettavasti Harakan saari ei ole esteetön tila.

OHJELMA

Lauantai 15.8. SAARI
13.00–14.15 Elokuvanäytös A–C
14.30–15.00 Josefina Nelimarkka: Installaatio
15.00–15.30 Riina Hannula: Eläin
16.30–18.00 Elokuvanäytös D–F
18.00–18.30 Minerva Juolahti: ”antaa veden tyrskytä hartioitten yli” + vj Matias Valle
18.30–19.00 Sini Silveri: Runoja
19.00–20.00 Elokuvanäytös G–H
20.30–21.00 Bändi: Velvet Ass

Sunnuntai 16.8. CINEMA
12.00–13.00 Elokuvanäytös I–K
13.00–13.30 Julius Telivuo: Ilo, affektit ja Spinoza
13.30–14.00 Jaakko Jekunen: Deleuze ja ajattelu
14.00–15.15 Elokuvanäytös L–N
15.15–15.45 Maria Matinmikko: Kirjallista keskustelua Deleuzen kanssa
15.45–16.15 Juha-Pekka Kilpiö: Deleuze ja kirjallisuus
17.15–18.45 Elokuvanäytös O–R
18.45–19.15 Janne Vanhanen: Deleuzen kosminen musiikki
19.15–20.00 Elokuvanäytös S–Z
20.00–21.00 Loppukeskustelu

Shortly in English: The presentations are in Finnish, but the film ”Gilles Deleuze from A to Z” is subtitled in English. Welcome to Harakka island on 15 August and to WHS Theater Union on 16 August. For more information contact @deleuzenaakkoset by private message or via email .

Tapahtumassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita:
– Ei syrjintää (rasismia, seksismiä, homofobiaa, transfobiaa, cisseksismiä, ableismia)
– Älä oleta muiden sukupuolta, taustaa, seksuaalisuutta, toimintakykyä tai varallisuutta
– Anna tilaa, älä koske ilman lupaa
– Ei väkivaltaa
– Ei kehokommentointia
– Ota vastaan saamasi kritiikki, korjaa tarvittaessa käytöstäsi
– Jos koet uhkaa, ahdistelua, syrjintää tai kohtaat muita ongelmallisia tilanteita, ota yhteys tapahtuman järjestäjiin tai yhteyshenkilöön numeroon 044 589 6324

Tapahtumaa sponsoroivat Iitula-säätiö, Kansan Sivistystyön Liitto ja Kunstventures.

Jos festivaalista on jotain kysyttävää, ota yhteyttä Facebookissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen .