Concerning Violence – Frantz Fanon ja dekolonisaation filosofia
18.3.2024

Tervetuloa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen kolonialismityöryhmän, Tutkijaliiton ja Cinema Orionin yhteiseen elokuvanäytökseen ja keskustelutilaisuuteen maanantaina 18.3.2024! Katsomme Göran Olssonin Concerning Violence -dokumenttielokuvan ja pohdimme Frantz Fanonin filosofiaan liitettyjä merkityksiä historiallisesti ja nykypäivänä.

Concerning Violence (suom. Väkivallan taakka) on Göran Olssonin käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva vuodelta 2014. Elokuva kertoo kertoo ainutlaatuisen arkistomateriaalin avulla afrikkalaisten kolonialismin vastaisten liikkeiden tapahtumista 1960- ja 1970-luvuilla.

Elokuva perustuu filosofi ja psykiatri Frantz Fanonin esseeseen De la violence (suom. Väkivallasta), joka on peräisin hänen vuonna 1961 ilmestyneestä kirjastaan Les Damnés de la terre (suom. Sorron yöstä). Frantz Fanon (1925–1961) oli Martinique’illa syntynyt ja Ranskassa opiskellut psykiatri, jonka ajattelu on vaikuttanut laajalti niin antikolonialistisiin ja feministisiin liikkeisiin kuin postkoloniaaliseen tutkimukseen. Fanonin teokset käsittelevät erityisesti kolonisaation psykologisia vaikutuksia ja mahdollisuuksia vapautumiseen. Fanon työskenteli Algerian ja Ranskan sodan aikana algerialaisessa sairaalassa ja kuoli syöpään vain 36 vuoden ikäisenä vuonna 1961.

Elokuvan kieli on englanti ja elokuva esitetään englanninkielisillä tekstityksillä. Kertojana toimii yhdysvaltalainen laulaja ja näyttelijä Lauryn Hill.

OHJELMA:

Elokuvanäytös klo 17.00-18.30: Concerning Violence (2014)
Keskustelutilaisuus klo 18.30-19.30: Frantz Fanonin filosofian merkitys siirtomaa-ajasta tähän päivään

Keskustelemassa elokuvan teemoista ovat filosofi ja kuraattori Päiviö Maurice Omwami, tutkija ja kääntäjä Eetu Viren ja tutkija Minna Seikkula. Keskustelua moderoi maailmanpolitiikan professori, HwB:n kolonialismityöryhmän vetäjä Teivo Teivainen.

Elokuvanäytökseen on lipunmyynti, mutta keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille halukkaille.

Tutkijaliiton jäsenet voivat ostaa elokuvalipun alennettuun 9 euron hintaan Cinema Orionin verkkokaupasta.