Julkkarit: Voiko hirviö puhua?
23.8.2023

 

Pian on saatavilla lisää Preciadoa! 23.8. ilmestyy filosofi Paul B. Preciadon teos Voiko hirviö puhua? Tuoreen suomennoksen julkkarit järjestetään 23.8. klo 17.30 alkaen Kino Tapiolassa. Julkistustilaisuus järjestetään yhteistyössä Espoo Ciné -elokuvafestivaalin kanssa, ja kirjan julkistuksen yhteydessä nähdään myös Suomen ensi-iltaesitys Preciadon ensimmäisestä elokuvaohjauksesta Orlando, My Political Biography. Liput elokuvanäytökseen voi ostaa Espoo Cinén verkkosivuilta: https://espoocine.fi/fi/elokuvat/orlando-my-political-biography

Julkkareiden Facebook-tapahtuman löydät täältä: https://www.facebook.com/events/1347913089168379

Ohjelma

17.30 Julkkarit alkavat Kino Tapiolan aulabaarissa
18.30 Elokuvanäytöksen alustaa Voiko hirviö puhua? -teoksen kääntäjä Anna Nurminen
19.00 Elokuva: Orlando, My Political Biography
20.45 Julkkarit jatkuvat Kino Tapiolan aulabaarissa

Voiko hirviö puhua? -kirjaa voi ostaa julkistustilaisuudesta Kino Tapiolan aulabaarissa edulliseen julkkarihintaan. Huomaathan, että pääsy elokuvanäytökseen ja sitä edeltävään alustukseen vaatii elokuvalipun ostamista.

Voiko hirviö puhua?

Alun perin vuonna 2020 julkaistu Voiko hirviö puhua? perustuu esitelmään, jonka Preciado piti Pariisissa lacanilaiseen psykoanalyysiin keskittyneen École de la Cause Freudienne -yhdistyksen kansainvälisessä konferenssissa vuonna 2019. Preciado ehti pitää puheestaan vain neljäsosan, kun hänelle jo ilmoitettiin, että aika oli loppunut. Silti puhe ehti herättää luentosalissa valtavan kohun. Internetiin levisi esitelmästä puhelimella kuvattuja videoita, osia puheesta kirjoitettiin uudestaan tekstiksi ja käännettiin sitten espanjaksi, italiaksi, englanniksi… Lopulta Preciado päätti julkaista kesken jääneen puheensa kokonaisuudessaan kirjana nimeltä Voiko hirviö puhua?

Voiko hirviö puhua? asettaa kyseenalaiseksi koko psykoanalyysin lähtoletukset. Preciadon mukaan psykoanalyysi ja psykiatria laajemminkin nojaavat edelleen binäärisiin ja heteronormatiivisiin lähtöoletuksiin, jotka eivät ota huomioon esimerkiksi sukupuolen moninaisuutta vaan patologisoivat sen. Vaikka Voiko hirviä puhua? puhutteleekin suoraan ja ankarasti psykoanalyytikkoja, se on samalla transihmisen puheenvuoro koko patriarkaaliselle, heteronormatiiviselle ja binäärisen sukupuolen lävistämälle yhteiskunnalle.

Orlando, My Political Biography

Paul B. Preciado voitti esikoiselokuvallaan Orlando, My Political Biography Berliinin elokuvajuhlilla Teddy-juryn parhaan dokumentaarisen elokuvan palkinnon sekä Encounters-sarjan erikoispalkinnon. Preciadon Orlando sekoittelee autofiktiota ja autoteoriaa. Se on kriittinen mutta juhliva luenta Virginia Woolfin Orlandosta (1928). Woolfin romaanin päähenkilö elää useita vuosisatoja ensin miehenä, sitten naisena. Preciado ei tyydy tähän binärismiin, vaan etsii ”minuuden törmäystestejä”. Hän vetää mukanaan valokeilaan koko joukon muitakin Orlandoja, sillä nykymaailma on Orlandoja täynnä ja he muuttavat paitsi omaa elämäänsä myös ympäröivää todellisuutta. Orlandojen lisäksi kohdataan myös muun muassa Orlandon koira sekä feministi, kirjailija Virginie Despentes vapauttavana tuomarina.